2013. szeptember 9., hétfő

Csirkeraguleves grízgombóccal























Hozzávalók 4 főre
Leves:
  • 70 dkg csirkemell filé
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 közepes db fehérrépa
  • 1kis darab karalábé
  • 1 kis darab karfiol
  • 1 közepes burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db zellerlevél
  • 1 kávéskanál Himalája só
  • őrölt feketebors ízlés szerint

Grízgombóc:
  • 1 db tojás
  • 5 csapott evőkanál búzadara
  • 1 csipet Himalája só
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítés:
  1. Leves: a csirkemellet megtisztítjuk a hártyáktól, megmossuk és 5 literes fazékban feltesszük főni. A jó húsleves lényege, hogy a húst feltesszük a vízben főni, amikor felforrt már csak lassú tűzön, fedő nélkül főzzük tovább, nem öntünk utána vizet és folyamatosan leszedjük róla a habot. Ha felforrt beletesszük a megmosott nagy darabokra vágott sárgarépát és fehérrépát, sót, borsot, a felaprított zellerlevet, és körülbelül 15 perc után a felkockázott karalábét is. A karfiolt és a burgonyát a legvégén tesszük bele a felaprított petrezselyemzölddel, és csupán 8-10 percet főzzük.
  2. Grízgombóc: szétválasztjuk a tojást, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját kikeverjük a sóval, szerecsendióval, majd apránként hozzáadjuk a búzadarát, legvégén a felvert tojásfehérjét. Pár percig állni hagyjuk, majd kézzel kis gombócokat formázunk belőle és a levesbe tesszük, 3-4 percig fedő alatt lassú tűzön főzzük, majd elzárjuk a tüzet és hagyjuk a gombócokat duzzadni.
  • 5 l víz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése