Hozzávalók 4 főre
- 70 dkg csirkemell filé
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db fehérrépa
- 1kis darab karalábé
- 1 kis darab karfiol
- 1 közepes burgonya
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db zellerlevél
- 1 kávéskanál Himalája só
- őrölt feketebors ízlés szerint
Grízgombóc:
- 1 db tojás
- 5 csapott evőkanál búzadara
- 1 csipet Himalája só
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
- Leves: a csirkemellet megtisztítjuk a hártyáktól, megmossuk és 5 literes fazékban feltesszük főni. A jó húsleves lényege, hogy a húst feltesszük a vízben főni, amikor felforrt már csak lassú tűzön, fedő nélkül főzzük tovább, nem öntünk utána vizet és folyamatosan leszedjük róla a habot. Ha felforrt beletesszük a megmosott nagy darabokra vágott sárgarépát és fehérrépát, sót, borsot, a felaprított zellerlevet, és körülbelül 15 perc után a felkockázott karalábét is. A karfiolt és a burgonyát a legvégén tesszük bele a felaprított petrezselyemzölddel, és csupán 8-10 percet főzzük.
- Grízgombóc: szétválasztjuk a tojást, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját kikeverjük a sóval, szerecsendióval, majd apránként hozzáadjuk a búzadarát, legvégén a felvert tojásfehérjét. Pár percig állni hagyjuk, majd kézzel kis gombócokat formázunk belőle és a levesbe tesszük, 3-4 percig fedő alatt lassú tűzön főzzük, majd elzárjuk a tüzet és hagyjuk a gombócokat duzzadni.
- 5 l víz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése