Hozzávalók:
- 4 kis db körte
- 15 dkg szeder
- 15 dkg málna
- 15 dkg eper
- 20 dkg áfonya (10 dkg fekete és 10 dkg vörös áfonya)
- 20 dkg meggy
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk citromhéj (+ a leve)
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
- 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
- 1 kk gyömbér (friss gyömbér lereszelve)
- 1 csapott ek búzadara (csak abban az esetben, ha túl híg a töltelék!)
- 3 db tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 dkg liszt
- 1 csipet Himalaya só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál citromhéj
- 10 dkg lapra vágott mandula (vagy mogyoró, elkeverve 1 cs vaníliás cukorral a szóráshoz)
- 6 dl tej
- 3 ek vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
- 10 dkg erdei gyümölcs (pár szem gyümölcsöt félreteszek a töltelékhez használt gyümölcsökből)
- 5 dkg csokoládé
Elkészítés:
- Töltelék: a megmosott, megtisztított gyümölcsöket fűszerekkel, cukorral egy lábosban feltesszük párolni, összesen kb. 10 perc, amíg egy kicsit levet ereszt (sorrend: először mindig a keményebbekkel kezdjük, pl. körte, a legvégén 1-2 percet párolódik az eper és a málna), ha túl híg, akkor 1 evőkanál grízzel sűrítjük.
- Tészta: a 3 tojást szétválasztjuk; a fehérjéből kemény habot verünk, félretesszük. A tojássárgákat a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, citromhéjjal és a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és a liszttel elkevert sütőporral még pár percig robotgéppel simára keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
- Kör alakú sütőformát kivajazunk, lisztezünk. A tészta kb. 2/3-át az aljára simítjuk, picit felhúzzuk a peremrészre (nem kell teljesen, mert sütés közben a tészta a sütőpor hatására megemelkedik). Ezután egyenletesen beleöntjük a tölteléket, a maradék tésztával befedjük. A lapra vágott, vaníliás cukorral összeforgatott mandulával (vagy mogyoróval) a tetejét megszórjuk.
- Előmelegített sütőben kb. 30 percig 160 fokon, aranybarnára sütjük.
- Közben elkészítem a vaníliasodót: egy csészében a pudingport a cukorral és 3 evőkanál tejjel kikeverjük, és a forrásban lévő tejbe öntjük, éppen hogy összerottyantjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk.
- Tálalás: a megsült, langyosra hűlt pitét kb. 5 cm-es cikkekre vágjuk, egy nagy méretű tányér közepére helyezzük. A vaníliaszósszal meglocsoljuk a tetejét és a szélesebb részénél, a vízfürdőn vajjal felolvasztott csokoládéval a szószt bepöttyözzük, és körberakjuk a maradék gyümölccsel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése