2013. szeptember 2., hétfő

Erdei gyümölcsös pite vaníliaszósszal




















Hozzávalók:
Töltelék:
  • 4 kis db körte
  • 15 dkg szeder
  • 15 dkg málna
  • 15 dkg eper
  • 20 dkg áfonya (10 dkg fekete és 10 dkg vörös áfonya)
  • 20 dkg meggy
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk citromhéj (+ a leve)
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 kk gyömbér (friss gyömbér lereszelve)
  • 1 csapott ek búzadara (csak abban az esetben, ha túl híg a töltelék!)
Tészta:
  • 3 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet Himalaya só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 10 dkg lapra vágott mandula (vagy mogyoró, elkeverve 1 cs vaníliás cukorral a szóráshoz)
Vaníliasodó:
  • 6 dl tej
  • 3 ek vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor
Dekoráció:
  • 10 dkg erdei gyümölcs (pár szem gyümölcsöt félreteszek a töltelékhez használt gyümölcsökből)
  • 5 dkg csokoládé
Elkészítés:
  1. Töltelék: a megmosott, megtisztított gyümölcsöket fűszerekkel, cukorral egy lábosban feltesszük párolni, összesen kb. 10 perc, amíg egy kicsit levet ereszt (sorrend: először mindig a keményebbekkel kezdjük, pl. körte, a legvégén 1-2 percet párolódik az eper és a málna), ha túl híg, akkor 1 evőkanál grízzel sűrítjük.
  2. Tészta: a 3 tojást szétválasztjuk; a fehérjéből kemény habot verünk, félretesszük. A tojássárgákat a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, citromhéjjal és a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és a liszttel elkevert sütőporral még pár percig robotgéppel simára keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
  3. Kör alakú sütőformát kivajazunk, lisztezünk. A tészta kb. 2/3-át az aljára simítjuk, picit felhúzzuk a peremrészre (nem kell teljesen, mert sütés közben a tészta a sütőpor hatására megemelkedik). Ezután egyenletesen beleöntjük a tölteléket, a maradék tésztával befedjük. A lapra vágott, vaníliás cukorral összeforgatott mandulával (vagy mogyoróval) a tetejét megszórjuk.
  4. Előmelegített sütőben kb. 30 percig 160 fokon, aranybarnára sütjük.
  5. Közben elkészítem a vaníliasodót: egy csészében a pudingport a cukorral és 3 evőkanál tejjel kikeverjük, és a forrásban lévő tejbe öntjük, éppen hogy összerottyantjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk.
  6. Tálalás: a megsült, langyosra hűlt pitét kb. 5 cm-es cikkekre vágjuk, egy nagy méretű tányér közepére helyezzük. A vaníliaszósszal meglocsoljuk a tetejét és a szélesebb részénél, a vízfürdőn vajjal felolvasztott csokoládéval a szószt bepöttyözzük, és körberakjuk a maradék gyümölccsel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése