2013. szeptember 4., szerda

Csokis-körtés torta




















Hozzávalók:
Tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
  • 70 dkg körte (friss vilmos körtéből a legfinomabb, de télen készülhet befőttből is)
Krémhez 1.:
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 tasak vaníliás pudingpor (csak az egyszerűség kedvéért, de kukoricakeményítőből otthon is elkészíthetjük)
  • 2,5 dl tej
Krémhez 2.:
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
Csokiöntethez:
  • 10 dkg étcsokoládé (fekete csoki, magas kakaótartalommal)
  • 5 dkg vaj
Elkészítése:
  1. Tészta: a 4 tojást szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, félretesszük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval, majd a vajjal, a kakaóporral ésa liszttel, melybe belekeverjük a sütőport. Ezután óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét.
  2. Megmossuk a körtét, kimagozzuk, meghámozzuk, és körülbelül 2 cm vastag cikkekre vágjuk.
  3. A tésztát kivajazott, lisztezett kör alakú sütőformába töltjük, egyenletesen szétoszlatjuk, a tetejére sűrűn rárakjuk a körteszeleteket, hogy a tésztát szinte teljesen befedje.
  4. Előmelegített sütőben 170 fokon 15 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Ha megsült félretesszük kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
  5. Krém 1.: 3 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel. Felrakjuk a maradék tejet főni, amikor forr, beleöntjük a pudingporos keveréket, egyet rottyan, és levesszük a tűzről, ezt is félretesszük hűlni.
  6. Krém 2.: a vajat kikeverjük a porcukorral, és ha kihűlt a pudingos krém, akkor belekeverjük.
  7. A kihűlt tortára egyenletesen felhordjuk a vaníliás krémet, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
  8. Csokiöntet: vízfürdőn felolvasztjuk a felkockázott csokoládét a vajjal. Ízlés szerint bőségesen vagy csak dekorálni felhordjuk a csokiöntetet a kihűlt tortára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése